Makowiec zawijany

Masa makowa (lub 400 g gotowej masy*):
  • 250 g maku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g rodzynek (sułtanek)
  • 30 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 30 g suszonych moreli lub śliwek lub rodzynek królewskich
  • 2 łyżki likieru amaretto (lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego)
  • 2 łyżki miodu oraz (zarówno do domowej jak i gotowej masy makowej):
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru Lukier cytrynowy:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 limonka lub cytryna
    Przygotowanie: Ciasto (dzień wcześnie): Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wymieszać łyżką lub zacząć miksować mieszadłem miksera. Wbijać kolejno po 1 jajku cały czas miksując lub mieszając łyżką. Następnie wyrabiać ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10-15 minut (im lepiej wyrobione ciasto tym lepszy makowiec). Później dodawać stopniowo miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez około 5-10 minut (teraz też dobrze, starannie i jak najdłużej wyrobić). Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, będzie raczej rzadkie ale nie będzie się kleiło czy rwało. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na całą noc (lub do 4 dni).

    Masa makowa (można przygotować wcześniej): Mak wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego odsączenia. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, morele lub śliwki (można je zmielić w maszynce o największych oczkach). Dodać amaretto lub aromat migdałowy, miód i wymieszać. To wszystko można przygotować wcześniej.

    Pieczenie: Do masy makowej dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać. Żółtka i jedno białko ubić z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Resztę białek ubić w drugiej misce na sztywną pianę (ubijaczka i miska muszą być czyste i suche). Do masy makowej dodać delikatnie mieszając ubite żółtka a następnie białka. Przygotować 3 keksówki, najlepiej długie na około 33 cm i w ciemnym kolorze. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Złączyć je w kulę i podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować pierwszy placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 20 x 30 cm. Nałożyć 1/3 część masy makowej zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę zlepiając końce, podwinąć je pod spód. Przenieść do keksówki i położyć łączeniem do dołu. Lub zawinąć w pergamin zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie. W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 makowce. Odstawić na 1 godz i 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch makowców posmarować delikatnie żółtkiem za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na środkową kratkę (uwaga: sugeruję pieczenie makowców pojedynczo, jeden po drugim, lub ewentualnie upiec najpierw jeden makowiec a później dwa na raz w dużych odstępach). Każdy makowiec piec przez 20 minut.